Natuur in Luxemburg

De Natuur in Luxemburg, een reden om in dit mooie land een vakantiehuis te huren.

Luxemburg, het is niet erg ver weg van Nederland en misschien ben je er al wel een paar keer geweest of doorheen gereden. Maar heb je enig idee dat Luxemburg beschikt over een aantal hele mooie natuurplekken? Luxemburg is verrassend mooi. Je kunt er een heerlijke vakantie of een weekendje weg beleven met familie of vrienden. Lekker met zijn allen er even tussenuit en genieten van alles wat de natuur je te bieden heeft. Via deze site boek je een vakantiehuis Luxemburg in een natuurgebied.

Booking Luxemburg banner

De Ardennen van Luxemburg

Natuur in Luxemburg vind je met name in de Ardennen Luxemburg.
Het noordelijke deel van Luxemburg is onderdeel van de Ardennen. Dit gebied bestaat dus uit heuvels die tussen de 400 meter en 500 meter hoog kunnen zijn. Wanneer je wat meer zuidelijk gaat is het minder heuvelachtig en merk je dat daar meer aan landbouw gedaan wordt. Het klimaat in Luxemburg is eigenlijk niet heel veel anders dan dat van Nederland en België. Een gematigd zeeklimaat dus. In het noorden is het vaak wat koeler dan in het zuiden van Luxemburg. Per jaar valt hier ongeveer 740 millimeter aan neerslag.

Vakantie in de natuur van Luxemburg huren.

Als je echt een natuurliefhebber bent dan zit je in Luxemburg echt goed. Je leeft hier bijna altijd constant in de natuur. De stadjes zijn klein ogen vaak wat ouderwets. Eigenlijk is dit gewoon iets wat bij Luxemburg hoort. De tijd lijkt hier zo af en toe te hebben stil gestaan terwijl dat het ook daar gewoon is doorgegaan. Wandelen kun je hier echt tot en met, net zoals fietsen of mountainbiken. Luxemburg barst van de natuurparken, bossen en bergen. Je komt hier lekker tot rust omdat het er heerlijk rustig is maar je kunt er zeker een heel actief zijn. Heb je er al zin in? Pak je spullen maar vast in en vergeet vooral je wandelschoenen of je fietsspullen niet!

Huisje in de natuur Luxemburg huren

Met je vriend of vriendin lange wandelingen in Luxemburg maken? Je kunt ook een huisje in de natuur voor 2 personen in Luxemburg huren. Er zijn ook vakantieparken Luxemburg die midden in de natuur liggen. Een voorbeeld is Bungalowpark Hondsbierg, prachtig gelegen in een uitgestrekt natuurgebied.

Natuur in Luxemburg, Het Arobetum Kirchberg

In 1994 is dit arboretum opengesteld voor het publiek. Deze plek bestaat uit drie parken en heeft een totale oppervlakte van ongeveer dertig hectare. Hier kun je ontzettend veel verschillende winterharde bomen en struiken uit geheel Europa vinden. Ze streven ernaar om een zo hoog mogelijk percentage aan planten met een wilde herkomst te hebben. Er is hier onder andere ook een zaadbank. In het Arobetum zijn ze gestart met een project om de meest bedreigde bomen en struiken te verzamelen en zo proberen ze te kweken zodat ze niet verloren gaan. De planten, bomen en struiken zijn allemaal voorzien van een bordje waarop je de naam kunt lezen in het Duits, Frans, Luxemburgs en Engels.

Lekker wandelen in Luxemburg

De natuur in Luxemburg en de vele wandelroutes maken het tot een ideaal vakantieland. Ook voor een wandeling met de hond. Wanneer je echt voor het wandelen komt dan zit je hier echt meer dan goed. Luxemburg kent veel natuurreservaten waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de natuur. Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet waar jij naar toe kunt gaan. Trek je wandelschoenen maar uit het vet! Hier vind je informatie over het huren van een huisje met hond Luxemburg.

De Ösling in de Luxemburgse Ardennen

Wanneer je in het noorden van Luxemburg bent is de Ösling een ontzettend mooie regio om te gaan bezoeken. Het maakt deel uit van de Ardennen en is een van de minste bevolkte regio’s. Met zijn beboste bergen en de valleien is het daar een en al natuurschoon wat je er kunt bewonderen. In het noorden valt het nog wel mee maar hoor meer je naar het zuiden trekt, hoe meer heuvels en rotsen je er zult vinden. Eén van de meest bekende wandelroutes hier is de Escapardenne en de Nat’Our. Je vindt hier een aantal kleine stadjes. Clervaux, Wiltz en Vianden liggen op de route. Er zijn ook een aantal burchten die je er kunt bezoeken.

Natuurpark Our

Iets meer naar het grensgebied toe van Duitsland, Luxemburg en België ligt een natuurpark met de naam Our. Hier bevindt zicht het machtig mooie kasteel in Vianden. Je vindt in dit natuurpark zowel makkelijke routes als de routes voor de gevorderde wandelaar. Hier is er voor iedereen wel wat te vinden.
Ben je een echte waterliefhebber dan raden wij je aan om naar het stuwmeer bij Esch-sur-Süre te gaan. Daar kan je als een echte waterrat echt je hart ophalen.

Haff-Reimech in het Moezelgebied

In het Moezelgebied, wat op zich al een mooi stuk natuur is, ligt het natuurgebied Haff-Reimech. Je kunt hier niet alleen genieten van de prachtige natuur maar ook van de heerlijke wijn die ze in deze streek maken. Wanneer je rond gaat wandelen in dit natuurreservaat dan ben je er zeker van dat je een groot aantal verschillende soorten vogels gaat tegenkomen. Zomers kan je er een verfrissende duik nemen in de grindgaten die er zijn.

Het land van de Rode Aarde

Het land van de Rode aarde ligt in het zuiden van Luxemburg. Het is ook wel Les Terres Rouges genaamd. Waarom? Omdat de rode kleur van het mineraal hier erg belangrijk was in het industriële tijdperk. Het was namelijk vroeger een zeer belangrijk gebied waar ze staal en ijzer delfden. Je kunt er nu heerlijk fietsen en wandelen. De Redrock Moutainbik trail voert je in verschillende etappes langs historische plekken en rode aarde. Je kunt er ook met het toeristische treintje door de mijnen van Rumelange heen gaan. De stad Esch-sur-Alzette is erg belangrijk omdat hier een groot deel van het zakelijke en culturele leven plaatsvindt.

Fietsen in Luxemburg

Niet alleen kan je volop je hart ophalen wanneer je graag wandelt, maar ook wanneer je graag op de fiets zit is Luxemburg de place to be. Je kunt daar uitstekend fietsen en van de mooie natuurlijk genieten. Luxemburg kent ongeveer een 600 kilometer aan fietspaden en een 700 kilometer aan mountainbike routes. Daar ben je dan toch wel even onderweg he? Wist je dat een van de grote kampioenen in de wielersport Charly Gaul uit Luxemburg afkomstig is? Zijn bijnaam is de Engel van de bergen. Wil jij graag wat fietsroutes gaan doen dan zijn die er genoeg te vinden. Wij zullen er voor jou wat op een rijtje zetten maar er zijn er natuurlijk nog veel meer dan die wij hier bespreken.

Europarcs in de natuur banner

De Veloroute Saarlorlux

Deze fiets route voert je langs afwisselende landschappen waar ook op het gebied van cultuur voldoende te bezichtigen is. Je kunt er dus een leuke combinatierit van maken. De tocht die 486 kilometer lang is gaat door Luxemburg, Frankrijk en Duitsland heen. Meren, wijngaarden, bossen, historische steden en valleien zal je op deze rit allemaal tegen gaan komen. De toch gaat vooral over fietspaden en lekker rustige binnenwegen.

Dorpje Schengen, mooie plek voor start fietsvakantie Luxemburg

Wanneer je kiest voor het Luxemburgse traject begint deze in Schengen. Dit is een klein romantisch dorpje. Van daaruit fiets je door de prachtige Moezelstreek. Daar zie je vooral de prachtige wijngaarden en uitgestrekte heuvels. Terwijl je onderweg bent kom je langs allerlei leuke gezellige kleine plekjes die zich bij uitstek lenen om even lekker te pauzeren en wat te eten en te drinken want wanneer je zo onderweg bent moet je dat natuurlijk wel op peil houden. Van daaruit vervolg je je route door naar Luxemburg Stad. Daar vind je veel attracties en bezienswaardigheden. Wanneer je dan doorfietst en de Sûre volgt naar Wasserbillig heb je in Luxemburg al 110 kilometer op de fiets gezeten. Je kunt er dan voor kiezen om nog verder te fietsen door Duitsland en Frankrijk heen. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou!

Lekker de mountainbike op in Luxemburg

Ga je liever op pad met de mountainbike dan kan dat in Luxemburg zeer zeker ook. Er is een netwerk van ongeveer 700 kilometer aan mountainbike routes in Luxemburg te vinden. Het voert je echt door het paradijs en je zult ogen te kort komen om de prachtige natuur te kunnen aanschouwen. Mooi trails zijn hier aangelegd waar je heerlijk met jouw mountainbike overheen kunt scheuren.
Als je denkt dat je alleen maar vlak land zult hebben dan moet je hier echt niet zijn want je zult er de ene heuvel na de andere tegenkomen. De meeste mountainbike routes zijn een ware uitdaging alhoewel er natuurlijk ook voor de beginnende biker wel genoeg te verkennen is. Wanneer je eenmaal op je mountainbike zit dan kom je echt ogen te kort.

Bossen en meren in Luxemburg

De meest mooie bossen en meren kom je tegen onderweg. Vergeet dus niet om zo nu en dan gewoon even af te stappen en alleen maar te genieten van alles om je heen. Het is echt iets wat je meegemaakt moet hebben als je een echte natuurfreak bent. Er zijn misschien mensen die je scheef aan zullen kijken wanneer jij erover verteld als je in Luxemburg bent geweest maar die weten gewoonweg niet wat ze missen. Je moet hier echt geweest zijn om te geloven dat het er zo ontzettend mooi is. De natuur in Luxemburg vind je overal, ideaal voor een natuurvakantie, groepsreis, schoolkamp of vriendenweekend.
Ze zeggen wel eens dat de mooiste plekjes dicht bij huis liggen en dat bewijst Luxemburg zeker! Je bent niet ver van huis maar net ver genoeg om er een echt vakantiegevoel te kunnen hebben wanneer je hier bent.

Groothertogdom Luxemburg, bergen, dalen en bossen

Wanneer je kiest voor de routes in het Groothertogdom dan fiets je door bergen en dalen en bossen. Je komt erlangs meren en rotsen. Een oogverblindende natuur die je nergens anders zult zien. Het kenmerkt het Groothertogdom echt! Ook de historische plaatsen worden daar niet vergeten en zal je er genoeg van tegenkomen. Je zult echt van alles beleven wanneer jij op je mountainbike door dit schitterende landschap raast. De natuur in Luxemburg ervaar je als fietser of wandelaar optimaal. Zeker in het voorjaar en de herfst geniet je volop van al het natuurschoon. Weinig budget? Slaap in een tent of huur een goedkoop vakantiehuisje Luxemburg.
Er zijn in dit gebeid ook mountainbike verhuurders te vinden waar jij gebruik van kunt maken, al is het natuurlijk veel fijner om je eigen mountainbike te hebben. Thematochten worden er ook georganiseerd. Je gaat dan onder begeleiding van een gids zo’n mooie tocht maken. Je kunt dan kiezen tussen verschillende afstanden te beginnen bij 40 kilometer. De langste toch is 100 kilometer lang.

Route Wormeldange

Wormeldange is een onderdeel van het gebied de Moezel. Deze route is 25 kilometer lang en gaat door het mooie wijnstadje wat ze ook wel de parel van Riesling noemen. Een ideale plek voor een weekendje weg Luxemburg. Midden in de wijngaarden vind je een prachtige kapel. Iets wat je daar natuurlijk helemaal niet verwacht, maar het is er wel! Het parcours gaat grotendeels door de bossen heen. Het bosrijke Hingerland. Onderweg zal je genoeg restaurantjes tegenkomen wanneer je even van het pad afwijkt. Lekker om daar even je lunch te eten of gewoon even wat te drinken.

Route Manternach

Dit is ook een gebied in de Moezel waar een mooi mountainbike traject ligt. Je kan hier ook weer heel veel mooie natuur ontdekken terwijl je op de fiets zit. Het grootste deel van de bossen wat hier ligt is beschermd gebied. Deze bossen zijn onderdeel van het Naturbëch-project wat als doel heeft een Nationaal bosreservaat te vormen.
Deze bossen mogen dan ook niet ontgonnen worden en moeten blijven zoals ze zijn. Op deze manier proberen ze hier nog een stuk natuur te behouden en zelfs te redden want je zult zelf ook wel merken dat het steeds meer en meer zeldzaam gaat worden om nog een mooi stuk natuur te kunnen bezoeken. Je ziet hier aan de ene kant de mooie wijngaarden en aan de andere kant de dichtbeboste gebieden en kloven van de Syre met in het midden een vallei.

Kastelen bezoeken in Luxemburg

Tijdens je vakantie Luxemburg een kasteel bezoeken? Wanneer je het wandelen en fietsen zat bent maar wel wil genieten van de mooie natuur in Luxemburg kan je ook kastelen bezoeken. Hoewel Luxemburg erg klein is, het is namelijk nog kleiner dan onze provincie Groningen, is er echt genoeg te bezichtigen. Luxemburg kent namelijk een aantal kastelen die zeker de moeite waard zijn om eens naar toe te gaan. Geniet daar van de mooie kasteeltuinen en de ontzettend mooie natuur die er is. Luxemburg is dus niet alleen een land waar je heerlijk genieten kunt van de natuur maar ook aan de cultuur is er gedacht.

Tentoonstellingen

Er zijn ook in de kleine dorpjes vaak wel tentoonstellingen te vinden die zeker de moeite waard zijn om naar toe te gaan. Wij weten zeker dat wanneer je eenmaal een keer in Luxemburg bent geweest om te genieten dat je dan zeker nog eens een keer terug wil gaan naar dit kleine mooie land. Heb je er al zin in om er lekker op uit te trekken?

interhome luxemburg banner